FOTO: “Rally Alūksne 2016″ pašmāju autoritātes pārspēj piecpadsmigadīgs puika no Somijas

38-Minirallijs Aluksne 2016_16.012016 146

Autosporta jaunais talants Kalle Rovanpera no Somijas pašmāju rallija autoritātēm nedeva ne mazākās cerības uz uzvaru šā gada rallija sezonas atklāšanā Alūksnē, kur 15.un 16.janvārī tika aizvadīts tradicionālais “Rally Alūksne 2016”, kas vienlaikus bija gan Latvijas, gan Lietuvas rallijsprinta čempionāta pirmais posms un Baltijas rallija jaunās sezonas pirmās sacensības.

Protams, krietni lielāka konkurence pēc nedēļas gan jau sagaidāma Gulbenē, rallijā “Sarma 2016″, kas būs Latvijas un Igaunijas rallija čempionāta 1.posms, bet arī “Rally Alūksne” nemaz tik nabadzīgs ar Baltijas rallija saimniecībā vērā ņemamiem braucējiem nebija. Uz starta izgāja Eiropas čempionāta medaļnieks junioru konkurencē Ralfs Sirmacis un pēdējā laikā atzīstamu sniegumu rādošais Jānis Berķis. Rallija trasēs ar “Škoda Fabia R5″ ir atgriezies Raimonds Kisiels, kā arī Māris Neikšāns atkal ar pilnpiedziņas “Mitsubishi Lancer EVO IX”. Un vērā ņemams konkurents bija arī Lietuvas braucējs Martins Samuitis. Intrigu palielināja tas, ka visi nosauktie, kā arī Rovanpera startēja ar 4WD Open A klases automobiļiem. Kopumā “Rally Alūksne 2016″ bija pieteiktas 55 ekipāžas.

Bija tīkami trasē atkal vērot Māra Neikšāna sniegumu

Bija tīkami trasē atkal vērot Māra Neikšāna sniegumu

Bijušā WRC pilota Harija Rovanperas tikai 15 gadus vecais dēls Kalle pretenzijas uz uzvaru pieteica jau ar pirmo ātrumposmu un turpinājumā arvien palielināja atrāvienu no konkurentiem. Piebildīsm, ka Kalle rallijam trenējas profesionāli un savas gaitas rallijā ir  sācis tieši Latvijā. Vēl pērn viņš brauca ar priekšpiedziņas auto, bet “Rally Alūksne 2016” jau debitēja pilnpiedziņas kategorijā ar “Škoda Fabia S2000”.

Kalle Rovanpera bija citiem neķerams. Braukšanas stilu par efektīgu nesauksim, taču finišā viņš arvien visiem bija priekšā

Kalle Rovanpera bija citiem neķerams. Braukšanas stilu par efektīgu nesauksim, taču finišā viņš arvien visiem bija priekšā

Kalle Rovanpera ar stūrmani Risto Pietilainenu uzvarēja visos astoņos rallija ātrumposmos.

Piebildīsim, ka ļoti labu sacensību aizvadīja arī Sirmacis ar stūrmani Artūru Šiminu, kuri tikai otro ralliju brauca ar pilnpiedziņas auto – “Mitsubishi Lancer Evo IX”. Pirms gada tieši Alūksnē viņi debitēja pilnpiedziņas klasē un toreiz guva uzvaru absolūtajā ieskaitē. Tomēr šoreiz Sirmacis no Rovanperas finišā atpalika vairāk par 1 minūti un izcīnīja otro vietu. Sīvākā spēkošanās šķiet notika par trešo vietu starp Berķi, Kisielu un Neikšānu. Finišā viņi sarindojās nosauktajā secībā. Sirmača ekipāža uz otro vietu pakāpās pēc otrā ātrumposma un samērā stabili noturēja to līdz finišam. Savukārt Berķis no otrās pozīcijas ieguvējiem atpalika pusminūti, bet tikai par 7 sekundēm apsteidza Kisielu. Sākotnēji uz otro vietu bija pacēlusies Māra Neikšāna/Anrija Jesses (“Mitsubishi Lancer Evo IX”) ekipāža, tomēr pēc otrā “dopa” viņi atkrita aiz Sirmača, nākamajā ātrumposmā jau bija arī aiz Berķa, bet ceturtajā laika ieskaites braucienā ļāva sevi apdzīt arī Kisielam. Jāpiemin, ka Neikšāns sacensībās regulāri vairs nebrauc un Latvijas rallijos pēdējo reizi startēja 2012. gadā. Tiesa, Kisiels par atkārtotu falšstartu SS7 saņēma apaļu minūti soda laiku un gala beigās rezultātu tabulā atkrita no ceturtās uz sesto vietu. Lietuvieša Samuiša centeinus iejaukties cīņā par augstām vietām izjauca vienā no ātrumposmiem pārsista riepa.

Savukārt uz piekto vietu kopējā ieskaitē pacēlās un pirmo starp viena tilta piedziņas ekipāžām guva Nikolajs Grjazins/Jaroslavs Fjodorovs (“Peugeot 208 R2”), kuri tādā veidā tika pie īpašās 1000 eiro naudas balvas. Mūsu Mārtiņš Sesks / Reinis Vilsons (Ford Fiesta) viņiem zaudēja vairāk nekā minūti.

Nikalajs Grjazins brauca ne tikai ātri, bet arī skatāmi

Nikalajs Grjazins brauca ne tikai ātri, bet arī skatāmi

Rallijsprinta ieskaitēs uzvaras guva Ronalds Baldiņš/Ingars Sakne (“Mitsubishi Evo”, 4WD Open), Zigurds Kalniņš/Renārs Salaks (“BMW Compact”, 2WD Open) un Mareks Švarcs-Švampāns/Armands Lūkins (“Subaru Impreza”, 4WD).

Kā novēroja “AutoMedia.lv” rallijs “Alūksne 2016″ ritēja raiti un, šķiet,  bija labi noorganizēts gan priekš sportistiem, gan rallija skatītājiem. Turklāt, atšķirībā no aizvadītā gada izlaiduma, kad norisi sarežģīja sniegputenis, šoreiz visus lutināja patiešām skaisti, auksti, bet saulaini ziemas laika apstākļi.

Ar pilniem sacensību rezultātiem var iepazīties ŠEIT