Kāds īsti izvērtās Baltijas jūras valstu rallija čempionāta 1.posms Somijā

Jyväskylän Talviralli 2023

Februāra otrajā pusē, īsi pirms Rally Alūksne Latvijas Automobiļu federācijas (LAF) Rallija komisija nāca klajā ar negaidītu ziņu par Baltijas jūras valstu rallija čempionāta iedibināšanu. Pirmajā gadā čempionātam bija paredzēti tikai četri posmi – pa vienam katrā no dalībvalstīm – Somijā, Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. Pēc pirmā posma, kas Somijā bija ieplānots jau nākamajā nedēļā pēc Rally Alūksne, Rallija komisija nekādus paziņojumus neizplatīja. AutoMedia Latvia ielūkojās, kas tad īsti noticis rallijā Jyväskylän Talviralli 2023.

Kā jau izziņošanas brīdī konstatēja AutoMedia Latvia, par šādu čempionātu lietas kursā nebija virkne Latvijas rallija braucēji. Turklāt mulsināja fakts, ka Jyväskylän rallijs, kas bija arī Somijas rallija čempionāta 3.posms, notiek jau nākamjā nedēļā pēc rallija Alūksnē – 3.-4.martā.

Rallija uzvarētāji Jarri Huttunens/Anti Hāpala ar Škoda Fabia R5
Rallija uzvarētāji Jarri Huttunens/Anti Hāpala ar Škoda Fabia R5

Jyväskylän Talviralli 2023 kopumā startēja 90 ekipāžas. Ārzemnieku pavisam maz – divas zviedru ekipāžas, trīs japāņi ar somu stūrmaņiem, pa vienai ekipāžai no Itālijas, Čehijas un Ukrainas, kā arī viena jaukta Izraēlas-Apvienotās Karalistes ekipāža.

No Latvijas dalībnieku skaitā tikai viena ekipāža. Lietuvieša neviena, igauņa neviena. Būtu jau koreikti, ja LAF Rallija komisija dotu kādu izvērtējumu, prognozes.

Vietnē ewrc-results.com, kur tiek publicēti dažāda ranga rallija sacensību rezultāti, turklāt nav norādes, ka Jyväskylän Talviralli 2023 būtu bijis, kas vēl, izņemot Somijas rallija čempionāta un Somijas rallija kausa izcīņas posmu. Latviju ar vēsturiskās klases automobili Audi 90 Quattro pārstāvēja Jānis Sala un Jānis Bruzinskis. Absolūtajā vērtējumā viņiem pēdējā – 71.vieta no finišējušajiem. Varēja būt vieta sešdesmitniekā, ja ne grāvis pēdējā dopā.

Latvijas vienīgie pārstāvji Jānis Sala un Jānis Bruzinskis ar Audi 90 Quattro
Latvijas vienīgie pārstāvji Jānis Sala un Jānis Bruzinskis ar Audi 90 Quattro

Uzvaru svinēja ar ceturto starta numuru izliektie mājinieki Jarri Huttunens/Anti Hāpala ar Škoda Fabia R5. Otrajā vietā, atpaliekot par 6,2 sekundēm, laikam šo sacīkšu favorīti (starta Nr.1) Tēmu Asunmā/Ville Mannisenmāki ar Škoda Fabia RS Rally2. Trešie ar 15 sekunžu defeicītu aiz līderiem Lauri Joona/Tūkka Šemeika ar Škoda Fabia RS Rally2 evo.