2020. gadā autovadītāji vairs nebūs vajadzīgi

Renault_zoeplug

„Renault” speciālisti testē jaunu elektronisko sistēmu kompleksu, kas jau 2020. gadā ļaus automašīnām pārvietoties pilnībā autonomā braukšanas režīmā.

Kā noskaidrojis franču žurnāls „l’Automobile”, „Renault” testu poligonā tiek izmēģināts elektromobilis „Zoe EV”, kas aprīkots ar bezpilota vadības sistēmas prototipu. Elektroniskās palīgierīces spēj vadīt auto pa divu joslu autoceļu pēc ieplānota maršruta bez cilvēka līdzdalības. Sistēmas aktivizēšanai vadītājam panelī tikai jāpiespiež taustiņš „Autopilot”, un pēc tam viņš var mierīgi noņemt rokas no stūres un kājas no pedāļiem. Manuālais vadības režīms tiek atjaunots vēl vienkāršāk – vadītājam tikai nedaudz jāpagriež stūre un tā atkal ir viņa pārziņā.

Uz ceļa automobilis orientējas izmantojot GPS datus, kompaktu platleņķa videokameru, kas iebūvēta salona atpakaļskata spoguļa korpusā, un priekšējā buferī noglabātu radaru.

Savu autopilotu „Renault” pārstāvji pagaidām pieticīgi dēvē par adaptīvo kruīza kontroli.

Jau nākamgad tā tiks uzstādīta sērijveida modeļos, tiesa, pagaidām ar ierobežotām funkcionālajām iespējām. Lai to vēlāk pārvērstu īstā autopilotā, būs tikai nedaudz jāmodificē programma un mašīnā papildus jāuzstāda daži automātiskās vadības atribūti.

Pašlaik franču inženieri pilnveido objektu atpazīšanas sistēmas algoritmu. Problēma tāda, ka sistēma bez problēmām identificē ēkas un dažādus infrastruktūras objektus, kā arī citus transportlīdzekļus, bet ne vienmēr pamana uz ceļa cilvēkus un dzīvniekus…

Birkas: